Jag och min ryggsäck på äventyr längs Inlandsbanan! Hela turen är 13 dagar och ger dig verkligen mycket upplevelse! 

Ditt tågluffarkort köper du på Inlandsbanans hemsida där du också kollar tidtabeller och får tips på fler sevärdheter (inlandsbanan.se, det går också att få en tryckt broschyr). 
Alla lokalbussar jag tog ingick i 14-dagarskortet på Inlandsbanan. Kom ihåg att ta med en midjeväska eller liten ryggsäck, du vill inte traska runt med den stora ryggsäcken när du kollar på sevärdheter :-).

Bild: Kulturhistoria längs rälsen, flottarränna till vänster

Dag 1: Mora - Östersund. Landa på Inlandsbanan och ta in stämningen! Sträckan Mora-Orsa är enligt mig en av de tre vackraste längs Inlandsbanan. Tåget kommer också att göra ett fabulöst stopp över Helvetesfallet och Storstupet.
Kom gärna i extra god tid till tåget och kika på Moras eget "Hall of fame" innan avgång! Du hittar "Hall of fame" i stationshuset. 

Bild: Jämtland

Dag 2: Östersund; har du bara en dag här är det historielandet Jamtli du ska satsa på! Om du sedan har ork kvar är det trevligt att ta en promenad till Badhusparken och Surfarbukten. Har du redan sett Jamtli kan du lägga mer krut på det intilliggande museet inomhus eller ta stadsbuss till Frösön med möjlighet till fina vyer över Storsjön och mot Oviksfjällen (ingår ej i 14-dagarskortet). På Frösön finns kulturstigar och Stocketitt.

Dag 3: Östersund - Arvidsjaur - Arjeplog. Kliv av tåget i Arvidsjaur. Fortsätt med lokal buss till Arjeplog och Sveriges djupaste sjö Hornavan. Jag har flera gånger bott på Hotell Hornavan, vars sköna relxavdelning vetter mot sjön Hornavan.

Bild: Hornavan, Sveriges djupaste sjö

Dag 4: Arjeplog; besök Silvermuseet och Doktorsgården. Har du tid kvar, vandra Vaukaleden och/eller upp till Öberget. 

Jag tycker att Arjeplog är 100 gånger mysigare än Arvidsjaur. Tänk dock på att det är glest med avgångar på sträckan Arjeplog - Arvidsjaur, så föredrar du sovmorgon på hotellet dag 5 framför mysfaktor, bör du ta buss till Arvidsjaur under eftermiddagen.

Dag 5: Morgonbuss till Arvidsjaur om du inte anlände hit igår kväll. Du kan låsa in din packning på tågstationen medan du "gör stan". Sevärda platser är Lappstaden (samernas kyrkstad som jag hellre säger!), Arvidsjaur kyrka samt hembygdsgården med kulturstig till gamla kyrkstaden, försäljning av hantverk och kaffe samt ett litet museum. 

Under eftermiddagen avfärd mot Jokkmokk. Tåget stannar för fotopaus vid Polcirkeln, vilket nog kommer bli väldigt populärt även under din tur! 

                                                          Bild: Polcirkeln

När du har checkat in på ditt boende i Jokkmokk, blir Mineralstigen och gamla kyrkan en lagom liten promenad. Jokkmokk gamla kyrka byggdes under 1700-talet men förstördes tyvärr i en brand, en ny kyrka byggdes då upp med exakt samma exteriör. 

Bild: Jokkmokk

Dag 6: Jokkmokk; Ajttje Fjäll -och samemuseum och Fjällträdgården. Avfärd mot Gällivare under kvällen. Spetsa öron och ögon när tåget passerar Harsprånget och Porjus.

Dag 7-9: Gällivare och utflykt till fjällen. Tre dagar här kanske kan låta mycket men min tanke (och så som jag själv gjorde) är att fördela dagarna så att du får både Gällivare och fjällen under detta stopp.

Sevärdheter i Gällivare är t.ex.  utsikt från berget Dundret, Gamla kåkstaden i Malmberget (det är oklart vad som kommer att hända med denna sevärdhet, då den har "hamnat i vägen" för gruvdriften) och Gällivare museum där det bl.a. finns ett speciellt myggmuseum! På Quality Hotell Lappland finns en takbar med jacuzzi och detta är helt klart valet för dig som vill lyxa till det.

För fjällupplevelse kan du antingen göra dagsutflykt till Stora Sjöfallet och naturum Laponia eller besöka Saltoluokta fjällstation där du kan stanna en natt. Du når båda platserna med buss som ingår i 14-dagarskortet på Inlandsbanan, till Saltoluokta är det båt sista biten.

Bild: Resenärer på väg till Saltoluokta
 

Bild: Stora Sjöfallet

Dag 10: Avgång mot Östersund. I Moskosel gör tåget ett uppehåll*, be om att få din mat som matlåda och nyttja tiden till att besöka Rallarmuseet i samma byggnad. Du kan sedan äta din varma mat i lugn och ro på tåget medan ni rullar vidare.

Bonusdag: Jag rekommenderar att du kliver av tåget på någon av hållplatserna i södra Lappland och lägger in en övernattning här. Du kan t.ex. stanna i Sorsele med Inlandsbanemuseet och båtturer med Älvkungen eller i Vilhelmina där jag blev rekommenderad Lilla hotellet av andra resenärer. Själv tog jag Gällivare - Östersund i ett svep och då kan det bli långrandigt! Dessutom kommer du att uppleva en hel del under denna tågluff, så det kan vara mycket värt att unna sig ett extra stopp bara för att smälta alla upplevelser innan hemresan närmar sig. 

Bild: Vilhelmina, lunch på Bergmans gårdsbutik

Dag 11 (12): Österund - Orsa. Sträck på benen med en promenad längs Enån och se solen gå ner över Orsasjön. 

Bild: Vy över Enån

Dag 12 (13): Orsa - Mora. Vacker utsikt från tågfönstret! Lägg gärna en stund här i Mora på att t.ex. besöka Zorns gammelgård, Vasaloppsmuseet och/eller Vasamonumentet. Det går lika bra att lägga in detta dag ett i stället om det passar dig bättre. 

Alternativ: Stanna en natt i Orsa längs vägen norrut mot Gällivare. När du vänder söderut från Gällivare, kliver du av i Östersund och fortsätter därifrån med reguljärt tåg.


*Endast södergående tåg mot Östersund gör paus här. Norrgående tåg mot Gällivare stannar bara för av/påstigning. Du bör förståss alltid kolla årets tidtabell när du planerar.

Mer inspiration och mina tre vackraste sträckor på Inlandsbanan, finner du här