Medan andra puttrar runt Siljan i bil och släpper ut avgaser, så sitter du bekvämt på tåget! Längs vägen väntar bl.a. Rommehedslägret och operasångaren Jussi Björling i Borlänge, Vasaloppsmuseet i Mora samt idylliskt vackra Tällberg.  

Få ställen är väl så förknippade med sommarsemester som Siljan. Lyckosamt nog så är denna resa även förmånligast under just sommaren då du kan köpa ett sommarkort på Tåg i Bergslagen (TIB) och resa obegränsat längs bl.a. Siljansbanan under tre dagar. Planera gärna för en start i Borlänge och sedan cirka fyra dagar längs Siljansbanan. Men, om du är ressugen och bara har ett par dagar till förfogande har Siljansbanan fördelen av att det går snabbt mellan stationerna. Hela resan Borlänge -Mora utan stopp tar bara cirka 75 minuter.

För hemresan kan du t.ex. ta Masexpressen mot Stockholm eller satsa på bonusdagar i världsarvet Falun. Norrut från Mora går Inlandsbanan i rälsbusstakt till Östersund, vilket inkluderar guidning av tågvärden medan tåget rullar norrut. Du kan även hoppa av Inlandsbanan i Sveg och fortsätta med Jämtlands lokaltrafik till Östersund.

Bild: Tunabygdens hembygdsgård med sommarcafé, Borlänge

Dag 1
Besök militärlägret Rommehed som även rymmer Dalaregementets museum. Du åker hit med stadsbuss och kliver av på hållplats Kvistgårdsvägen, sedan är det bara några minuters promenad till Rommehed. Lunch kan du äta på Officerssalongen.
Alternativt besöker du Jussi Björling-museet med bl.a. stilfulla scendräkter från Jussis karriär och Geologimuseet. Nämnda museum ligger smidigt i varsin ände av trevliga Liljekvistska parken.
OBS Rommehedslägret är i sig sevärt om du gillar militärhistoria, historia i allmänhet eller natur, men vill du försäkra dig om att även få besöka museet bör du kolla öppettiderna i förväg!
 

Bild: Rommehedslägret

Dag 2
Idag kliver du på tåget och styr mot Leksand. I Leksand ligger vackra Hildasholm med en påkostad villa omgiven av trädgårdar (nu pratar vi villa så som man snarare skulle använda ordet i Italien). Till Hildasholm kan du följa promenadvägen längs Österdalälven, en idyllisk promenad!

Bild: Hildasholm är en plats att upptäcka!

Kanske vill du göra ett stopp i Insjön med shopping vid Hjultorget. Hjultorget är mest känt som centrum för Clas Ohlson men här finns flera andra butiker med olika utbud. Detta är en betydligt trivsammare shoppingplats än de traditionella köpladorna i städernas utkanter.

Beroende på hur du har lagt upp dagen kan Tällberg bli nästa stopp. När du kommer till Tällberg möts du av den pittoreska bilden av Dalarna och snart öppnar sig en fabulös utsikt över Siljan, blir du inte nöjd här, är det nog någon annan bild av Dalarna du söker :-). Tällberg är liksom platsen där själva platsen är sevärdheten! Passa på att boka ett genuint boende i Tällberg t.ex. Åkerblads Gästgiveri. Att bo på ett modernt hotell känns inte riktigt rätt här!

Bild: Tällberg & Åkerblads gästgiveri

Om din budget inte tillåter övernattning i Tällberg, kan Leksand eller Rättvik vara bra alternativ. I Rättvik finns lugna trevliga Stiftsgården belägen nära kyrkan och gamla kyrkstallar. 

Dag 3
Tillbringa några timmar i Tällberg, om du inte gjorde det igår. Sedan tar tåget dig på cirka tio minuter till Rättvik som sträcker ut sig invid Siljans strand. Sätter du dig på vänster sida kommer du att fånga glimtar av Siljan medan tåget tar sig ner från berget. När du kliver av i Rättvik, blicka ut mot kullarna som ligger motsatt tågets färdriktning (det håll du kom från), kanske gillar du denna perrongutsikt lika mycket som jag! På andra sidan rälsen ligger Långbryggan där människor flockas för att bada, äta, njuta av utsikten och köpa glass. Lugnare är det hos hembygdsgården som också har sommarcafé.

Kika gärna runt i området invid Långbryggan och stationshuset om det börjar närma sig matdags, exempelvis i själva stationshuset där café och konstutställning kombineras eller hos den "pop up-bistro" som ligger bredvid.
Rättvik är ju också utgångspunkten för det kända Dalhalla, stenbrottet som gjorts om till musikscen. Eventbuss går från tågstationen
 

Bild: Rättvik

Dag 4

Varken sport, historie- eller kulturintresserade behöver gå missnöjda hem efter en dag i Mora. Zorngården, Vasamonumentet, Vasaloppsmuseum m.m. fyller lätt en hel dag . I centrum finns dessutom flera lokala butiker att besöka.
Visste du förresten att Vasaloppet är världens första långlopp på skidor?!

Tips! Det finns två hållplatser för tåg i Mora, Mora strand ligger mest centralt men kolla att tåget stannar där.

Bild: Vasaloppsmuseet

Bonusdag: Gör en utflykt till Furudal med det unika Politroppernas museum. Tyvärr är busstrafiken till Furudal samhälle begränsad, och hela vägen till Furudals bruk, där museet ligger, brukar bussen bara gå på skoldagar. Ett alternativ är att ta bussen till hållplatsen Ore Fritid (Dalatrafik) och sedan följa vandringsleden "Rallarvägen Furudal" som går längs Oreälven till Furudals bruk och därefter åter till startpunkten. Hela slingen är sju kilometer, vandringen betecknas som lätt och bruket ligger halvvägs. För att ytterligare underlätta kan du boka övernattning på bruket.

Bonusdag: Ta buss från Rättvik till Falun (Dalatrafik). Många av Faluns sevärdheter knyter an till världsarvet Falu gruva. Även Carl Larsson lockar hit besökare, och då främst till byn Sundborn strax utanför Falun. STF Hotell Falun kan rekommenderas för boende mitt i stan.