Under denna flik får du inspiration och tips för lyckade rundresor med övernattning. Jag önskar dig en trevlig tur oavsett om det blir en kortare utflykt under några lediga dagar eller två veckor på luffen!

Alla rundresor bygger på lyckade och mindre lyckade (!) erfarenheter från mina utflykter, finslipat och sammanställt för dig.

Mitt första tips är -Se möjligheterna! Kan du åka båt längs Göta kanal istället för att ta bilen, slå in på en vandringsled till nästa tågstation eller nyttja guidade turer som tar dig längre och samtidigt ger dig tillgång till guidens unika kunskaper?! 

                          Bild: Visby ringmur

 Bild: Forsvik, bron från 1800-talet står uppfälld över Göta kanal

Cykel eller moped

Rundresor med cykel eller moped kan vara det bästa alternativet när du vill ha goda möjligheter att göra spontana stopp och att njuta av landskapet. En cykel eller moped kan följa med på äventyr längs de flesta "backroads" och parkeras enkelt var som helst. Inspireras gärna av min rundresa med moppe på Gotland. I Dalarna hittar vi Husbyringen som passar fint för cykelsemester. Öland ska inte heller förglömmas i detta sammanhang.

Är du ovan att göra en rundresa i Sverige? Här kommer några tips -:)

- Att planera kan låta tråkigt men min erfarenhet är att du på så sätt slipper "hatta runt" eller missa saker du jättegärna hade velat se, nu när du ändå var i närheten!
- Om Sveriges geografi inte är din starka sida, finns många exempel på aktörer som samlat olika sevärdheter under ett gemensamt paraply, t.ex. Kustvägen Bohuslän och Ekomuseum Bergslagen. Jag har även skapat taggar på bloggen som gör att du enkelt kan klicka vidare till fler sevärdheter inom samma geografiska område, t.ex. Särna-Älvdalen.
Gör en önskelista med sevärdheter och aktiviteter, och sätt minst ett par av dina idéer inom parantes! Det dyker ofta upp fler sevärdheter längs vägen som du inte visste om innan. Eller så vill du bara ligga kvar i sängen längre på morgonen!
- Planerar du en längre rundresa tycker jag själv att det är skönt att någon gång ligga still ett par dagar, d.v.s. stanna på samma vandrarhem/hotell minst två nätter. I samband med det brukar jag också boka in en massage -:). Några platser med spa och massage som jag har uppskattat under mina resor finner du på denna länk.

Bild: Kristianstad

Res gärna kollektivt!

Jag förespråkar att så långt som möjligt välja buss eller tåg framför bil. Är du ovan att planera en rundresa med kollektiva färdmedel, kan jag rekommendera att du tittar närmare på Skåne som till stor del har väl utbyggd kollektivtrafik. För ännu fler tips, klicka vidare till "Tågluff"

Att kombinera två till tre städer som ligger längs samma järnvägslinje, eller som är knutpunkter där flera linjer möts, är också en god idé för den som vill ta ett enkelt första steg, t.ex. Stockholm-Uppsala-Gävle. Kika in fliken "Stadsresor" för tips på trevliga städer att besöka :-).

Bild: Restaurang i Uppsala

Ibland kan det dock behövas en bil för att det hela ska bli rimligt. Även om det är ganska nytt så finns det flera företag eller kooperativ som erbjuder hyra av elbil. Möjligheten att hyra en bil för en dag eller två, skapar väldigt bra möjlighet att ta de långa sträckorna med tåg och sedan nyttja en bil på plats för de sevärdheter som ligger i kollektivtrafikens skugga. Är ni bara vuxna i sällskapet, så kan ni även kolla möjligheten att hyra moppe istället för en bil.


Bild: Ett stopp längs vägen; Västanå slott när kvällen börjar bli sen och sängen efterlängtad