Denna resa börjar och slutar i den svenska beredskapstiden. Där i mellan ska vi göra en utflykt till svensk stormaktstid och 1800-tal.

Turen genomförs med bil. Vår startpunkt är Karlstad, dit du kan ta dig med kollektiva färdmedel och hyra bil om du så önskar.Dag 1: Karlstad. Besök Brigadmuseum och Krigsflygfält 16, det sistnämnda ligger ca 30 min med bil från Karlstad. Runda av med att besöka fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad, som en kontrast till kriget!

Dag 2: Kör nordväst mot Eda skans och Eda skans museum i Åmotfors. Eda skans var en gång i tiden den viktigaste gränsposteringen mot Norge. På museet skildras norsk/svensk gränshistoria från stormaktstidens år 1644 till början av förra seklet. Museet är öppet från slutet av maj till mitten av september.

Om du inte räds grusvägar kan du nu fortsätta mot Sjöänd skans (Fort 118, bilden till vänster). I annat fall kan du fortsätta direkt till Töckfors där det är lämpligt att övernatta. 

Töckfors läge nära norska gränsen gjorde områdets byar mycket utsatta för härjningar under 1500-1600-talets krig mellan Sverige på ena sidan och Danmark-Norge på andra sidan.Har du ork och tid kvar är det fint att ta en promenad längs Töckfors kanal, se bilderna nedan. Starta från Sveavägen och gå mot de broar över kanalen som ligger mellan Hagavägen och Bieserts väg, det finns gångstigar.

 

Dag 3: Haldens fästning, Norge. Besök den imponerande fästningen där en kula satte spiken i kistan för den svenska stormaktstiden. I den svenska nationalsången må sjungas om att "Du tronar på minnen från fornstora dar" och "Jag vet att Du är och Du blir vad du var". Mer sant är att den svenska stormakten rasade som ett korthus för att aldrig återuppstå.

Efter Halden åker du tillbaka till svenskt territorium. Till Parsetjärns skans från 1940 är det cirka 50 minuter med bil och här rundar vi av denna resa. 

Du befinner dig nu i Dalsland. Lämpliga platser att söka logi på är t.ex. Dals Långed eller Ed. 

Bonusdagar: Vill du bygga på turen med en bonusdag och gillar skogspromenader, är det knappt tre mil från Parsetjärn till Tresticklans nationalpark. Vill du återvända till Karlstad kan du ta vägen över akvedukten i Håverud, du har då cirka 2,5 timme till Karlstad (närmaste väg till Karlstad tar knappt två timmar).