Järnframställning, olja och stål förenar denna tågresa i Bergslagen. Du besöker bl.a. den unika Oljeön, Strömsholm kanal och en bergsmansgård i Söderbärke.

Smidigast sker resan sommartid då du kan nyttja Tåg i Begslagens sommarkort och resa obegränsat i tre dagar (dag 1-3 eller dag 2-4). Det går också att vandra en del av sträckan på en pilgrimsled om du så vill!

Kuriosa: Du kommer att färdas längs en järnvägslinje som först byggdes som ett komplement till Strömsholms kanal, vars primära syfte var att underlätta transport av järnmalm från Bergslagen till Stockholm. Strömsholms kanal börjar i Smedjebacken vilket gjorde att transporterna fortfarande var besvärliga norr om denna ort. Att förlänga sträckan med en järnväg blev lösningen. Idag kallas denna järnvägslinje ibland för "Bergslagspendeln" och går mellan Ludvika och Västerås. 

Bonusdag
I Västerås finns mycket att välja mellan: Folkhemsturen, historiska sevärdheter,Västmanlands museum, en båttur på Mälaren (sommartid) samt förståss butiker och restauranger.

Dag 1
Kliv på tåget i Västerås och åk till vackra Ängelsberg med en rik industrihistoria. Besök Engelsbergs bruk, ät en vällagad lunch på Nya serveringen och följ med på en tur till Oljeön. 

Info: Besök på Oljeön och guidningar av bruket ordnas sommartid. Öppetider för Nya serveringen och Café Höjden, se hemsida

Dag 2
Utforska Fagersta. Här kan du t.ex. besöka Västanforsområdet, Fagersta bruksmuseum och Fagersta brukssamhälle med bl.a. egnahemsbebyggelse från 1950-talet. 

Dag 3
Söderbärke och Smedjebacken står på programmet idag. 
Det är väl värt att kliva av i Söderbärke, för att sedan åka sista biten till Smedjebacken med en senare förbindelse. 

- Söderbärke ligger väldigt fint vid mellan sjöarna Norra och Södra Barken. Besök bergsmansgården Baggströmska gården och kanske är också Paul Erikssonmuseet med träskulpturer öppet. Vid Söderbärke kyrka kommer du i kontakt med pilgrimsleden Romboleden. Om du nu plötsligt fick en väldans vandringslust (!) och vill gå de cirka 14 km till Smedjebacken ska du söka information om "Romboleden etapp två". Möjlighet till övernattning på Vanbo gård finns längs vägen. Du kommer in i Smedjebacken via Flatenbergs hytta.

- När du går av tåget i Smedjebacken gör du det vid ett av Erik Lallersteds stationshus, internationellt uppmärksammade vid sekelskiftet 1800/1900. Gå på ett givande strövtåg i Smedjebacken. Är du intresserad av kulturella aktiviteter är det värt att undersöka om Meken har något på programmet just den dag du är här. Dag 4
När du är nöjd i Smedjebacken tar du tåget till Ludvika. Här finns bl.a. det sevärda hembygdsmuseet med en helt egen gruvanläggning innehållande allt som behövs ovan jord för att driva gruvan. Jag kan också rekommendera en promenad till Hammarbacken och sedan något gott från den sommaröppna kiosken vid sjön Väsman.

Hemresa: Vill du inte åka samma väg tillbaka går det t.ex. tåg från Ludvika till Örebro. Du kan köpa två sommarkort med TIB och resa Ludvika (dag 4), Örebro (dag 5 & 6). Bussarna i Örebro län ingår så du kan t.ex. åka till Kavat skofabrik och butik i Kumla eller till Sanna Hed.