Ett landskap präglat av hundratals år med järnframställning, en idyllisk bebyggelse i bykärnan, butiken Klockargården med hyllor fyllda av deras egna underbara tvålar, doftljus, schampokakor m.m. Alla dessa är Norbergsmagneter som drar mig hit! 

Bild: Nya Lapphyttan, en rekonstruktion av medeltida mulltimmerhytta 

Gruvor, en rekonstruktion av en medeltida hytta eller en modern gruvlave, du behöver inte gå långt för att stöta på något som minner om järnhanteringens långa epok i Norberg. Bland sevärdheterna sticker Nya Lapphyttan ut lite extra! Det är en rekonstruerad medeltida hytta, byggd i linje med arkeologernas fynd vid utgrävningen av mulltimerhyttan Lapphyttan som daterats till 1100-talet. Vad jag vet är det smått unikt att du kan ta del av en verklighetstrogen medeltida hyttplats i full skala! Invid Nya Lapphyttan finns också en välgjord utställning om Norberg och malmen.

I Norbergs kärna är det mysigt att strosa omkring.  Rödmålade trähus möter varierad sekelskiftsbebyggelse och ett kommunhus från 1950-talet som dekorerats med de symboler som en gång i tiden användes för att märka järntackor. Pausa med en fika kan du göra på t.ex. anrika Elsa Andersson Konditori som serverar hembakat. Snett emot finns ytterligare ett café :-).

Bild: Norberg

Norbergs bergsmän fick under sin tid ett stort inflytande på Sveriges makthavare. En av dem blev t.o.m. rikshövitsman; Engelbrekt Engelbrektsson under 1400-talet. Engelbrekts öde beseglades senare invid Hjälmarens strand. Läs mer om detta här; "Utflykt Engelbrekt" 


 Norberg trafikeras med buss från Fagersta, Avesta, Krylbo (tågstationen heter Avesta-Krylbo) och Skinnskatteberg. Söker du på SJ kan du även få upp en förbindelse som går med tåg till Karbenning, varifrån resan fortsätter cirka 10 minuter med Västmanlands lokaltrafik till Norberg, biljetten gäller förståss hela vägen till Norberg.

Mossgruveparken och Norbergs gruvmuseumKlacksberg, naturreservat med många lämningar efter gruvdriften. Svinryggen, litet men vackert gruvområde. Cirka två mil från Norberg ligger Ängelsberg och världsarvet Engelsbergs bruk. Sommartid kan du ta rälsbuss till Ängelsberg :-).