Semestern börjar vid Vänerns strand, rullar vidare till matmeckat Grythyttan och bromsar slutligen in i Mora. Efter denna resa hoppas jag att du nöjt kommer konstatera, Sverige är fantastiskt och varierat!

Den södra delen av Inlandsbanan är betydligt mer okänd. Järnvägslinjen Kristinehamn-Mora trafikeras nämligen sedan länge med reguljära tåg, vilket innebär att du får vara din egen guide. Inlandsbanan förser dig med tidtabeller och turistinformation, och deras tågluffarkort gäller även längs den södra delen. 

Dag 1  
Utforska Kristinehamn invid sjön Vänern, Vänern har Europas största insjöskärgård och båtturer ordnas. I Kristinehamn stad erbjuds bl.a. krukmakeri, lokala chokladpraliner från Sockerslottet och besök i konstnärsområdet Vågen där du också hittar Kristinehamns historiska. Vill du redan nu känna på Bergslagen, har Kristinehamn en historia att berätta...

Bild: Solig start i Kristinehamn :-). Bild från stadsdelen Marieberg.

Dag 2 
Den kulinariskt intresserade får sitt lysmäte i Grythyttan! Måltidens hus, Grythytte Qvarn och ett gästgiveri -bara att välja! Runt torget i Grythyttan finns bevarad bebyggelse från 1600-talet.

Den som vill kombinera natur med en dos flärd och herrgårdskänsla kliver av i Sikfors och bokar in sig på herrgården. Sikfors herrgård tillverkar bl.a. egen äppelmust.

Dag 3
Besök maffiga Cassels konsert- och kulturhus i Grängesberg! 
Sir Cassel var en driftig företagsman, verksam i Grängesberg men också med internationella affärer. Konsert-och kulturhuset bekostades av Cassel själv.  I närheten av "Cassels" finner du Mojsen med gruvmuseum och ytterligare ett par hundra meter bort ligger Grängesbergsbanornas järnvägsmuseum. Ekomuseum Bergslagen är din mest pålitliga guide i Grängesberg (extern länk).

 
Bilder: Gruvindustri i Grängesberg

Dag 4
Ludvika.Promenera längs 
Hammarbacken och ta en skön paus på sommarkiosken invid sjön Väsman. Hembygdsgården är också mycket sevärd, med en helt egen gruvanläggning innehållande allt som behövs ovan jord för att driva gruvan.

Bild: Ludvika, sommarkiosken vid Väsman

Dag 5
Dags för en av mina favoritplatser -Rättvik! Besök Rättvik kyrka med omgivande kyrkstallar, flanera på Långbryggan som går rakt ut i Siljan och ta en topp-promenad till Vidablick. Rättviksglass heter det lokala glassföretaget och de säljer förståss sin glass även på hemmaplan. Blandat med klassiska favoriter finns även annorlunda smaker som t.ex. Red Velvet och Saffran på menyn. Rättviksglass erbjuder även veganska och mjölkfria alternativ.

Bild: Långbryggan, Rättvik

Dag 6-7
Mora -här börjar den "riktiga" Inlandsbanan med rälsbuss och tågvärdar som guidar resenärerna. Spendera ett par dagar i Mora och följ gärna med Inlandsbanan till Orsa. Enligt mig är sträckan Mora-Orsa en av Inlandsbanans tre vackraste sträckor. 

I Mora kan du bl.a. bevista Zorns gammelgård, Vasaloppsmuseet och Vasamonumentet.

Bild: Mellan Mora & Orsa, Orsasjön i bakgrunden