Bergensbanen (Bergenbanan) i Norge är omnämnd som en av världens vackraste järnvägar. Nu i augusti bokade jag mina tågbiljetter, tog bussen från Örebro och klev på i Oslo. Jag blev verkligen inte besviken, tågresan var så vacker att en hängde mot fönstret och knappt ville vila av risk för att missa något! 

Efter att vi hade lämnat Oslo och Drammen kom vi ut på norsk landsbygd. Så småningom började tåget sin klättring upp på fjällplatån Hardangervidda där järnvägen når 1237 meter över havet! Att naturscenerierna var magnifika behöver jag kanske inte nämna?! :-). Många resenärer klev av längs vägen för att vandra eller cykla, och jag hade gärna gjort dem sällskap om jag hade haft mer tid. Bergensbanen är för övrigt också länken till den berömda Flåmsbanan, känd för sin fallhöjd på 864 meter under drygt två mils färd till Flåm! Du kliver av på stationen Myrdal som ligger ensligt beläget i ett bergspass. Här byter du till Flåmsbanan, eller om du så föredrar, hyr en cykel och tar dig ner till Flåm längs gamla rallarvägar. Det finns paketlösningar med cykel och återlämningsservice.

Jag kombinerade Bergensbanen med ett par dagar i Oslo och Bergen. Vill du få en variationsrik Norge-semester och har ungefär en vecka till dig förfogande, kan jag rekommendera den kombinationen :-).

I dagsläget gäller buss för att korsa gränsen till Norge med kollektiva färdmedel. Ett tips är att du börjar med att ta tåg till exempelvis Örebro, Göteborg eller Karlstad för att sedan kliva på en expressbuss. Tågresan Oslo-Bergen tar ungefär 6-7 timmar så du behöver minst två dagar för resan på Bergensbanen.