Under fliken "Tågluff" har jag samlat förslag som jag hoppas ska locka dig att prova tågluff i Sverige! Resan är halva upplevelsen under en tågluff, du ser Sverige passera utanför tågfönstret och behöver inte riskera att köra i diket medan du tittar!

Bild: Tåg vid hållplats Abisko turiststation

Sveriges smidigaste tågluff är antagligen Inlandsbanan, paketerat för turister men med stora möjligheter att skapa din egen tågluff genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Lappland.

För dig som är mer av en stigfinnare, kan jag rekommendera att kika in banguiden på www.jarnvag.net. Där finner du tydlig information om hur Sveriges tågnät hänger ihop.

inlandsbanan.se
jarnvag.net

Jag vill passa på att slänga in brasklappen att under bloggens flik "Tågluff" ingår ibland sträckor med buss.

Bild: Kinnekulle, Råbäck station

Sommartrafik på museijärnvägar

I Sverige finns flera nedlagda järnvägslinjer som lever upp under sommaren. Att skaffa information om Sveriges museijärnvägar inför resan kan öppna upp spännande möjligheter. Kanske väljer du att åka med tåg från den sevärda småstaden Nora till Pershyttans bergsmansby?!

Att åka på en museijärnväg går inte fort, men du har ju semester! Ofta bjuds på nostalgi med ånglok och personal i tidstypisk klädsel.

Biljetter

Möjlighet att finna en smidig biljett för din resa varierar över landet. Mitt tips är att du bör titta efter 72-timmarsbiljett eller dylikt som ger fritt resande inom en viss region under den tid kortet gäller, t.ex. 3 dagar/72 timmar. Länstrafiken i Skåne samt Blekingetrafiken är två aktörer som erbjuder denna typ av biljett året om.

Bild: Regionaltåg i Blekinge med slutdestination Karlskrona

Bekvämlighet

Åker du natt-tåg kan jag verkligen rekommendera att du lägger en extra slant på komfort. Det är mycket värt att få en skön natt och vakna utvilad på din destination.

Bild: Sovkupé på natt-tåg

Som fri och ledig turist har du förståss möjligheten att undvika de avgångar som är populära hos jobbpendlare ;-). Vill du ha garanterat lugn miljö på tåget, kan du kostnadsfritt välja "tyst avdelning" när du bokar hos SJ på de tåg som erbjuder detta (ganska många enligt min erfarenhet). 

På vissa tåg kan du förbeställa mat vilket underlättar om tidsplanen någon gång blir tajt. Finns inte denna möjlighet finns oftast restaurangvagn, dock som regel inte på regionaltåg som Pågatåg och TIB. Under en längre resa kan det faktiskt också vara lite trevlig att äta en riktig måltid på tåget :-). Företaget Snälltåget tar mat på tåg ett snäpp till, med varm mat serverad på riktigt porslin i restaurangvagn.

Packning

Till bekvämlighet hör även att packa lätt :-). Några tips:

- Prylar framtagna för friluftsliv är ofta idealiska för tågluff, t.ex. snabb-torkande handduk
- Ta med tvättmedel för handtvätt i en liten burk för att minimera mängden kläder
- På jordklok.se kan du köpa tandkräm i form av små tabletter
- Våtservetter och handsprit håller dig fräsch i alla lägen!

SJ tågluffarkort

En glädjande nyhet för sommaren 2020 är att detta nu erbjuds även vuxna :-).
Mer info

                 Bild: Storuman station med kulturminnesmärkt stationshus,
                                             trafikeras av Inlandsbanan

Bild: Regionaltåg vid Sundsvall station